CRTA posmatračka misija, maj 2016 / Foto: FoNet, A. Levajković

CRTA počela posmatranje izbornog procesa u Beogradu

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je da od juče njihova posmatračka misija “Građani na straži” počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u Beogradu, i to u svih 17 gradskih opština.

Kako se navodi, 50 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraće i prikupljati informacije o sprovođenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima i izveštavanju medija o kampanji. “Iz dugoročnog posmatranja trenutno je izuzeto posmatranje rada izborne administracije, jer do ovog trenutka domaćim posmatračima kojima je Gradska izborna komisija konstatovala ispunjenje uslova za posmatranje 17. januara, još uvek nije omogućeno prisustvo sednicama GIK-a”, navodi CRTA. Posmatrači ove organizacije biće raspoređeni u svim beogradskim opštinama, što će omogućiti, kako su istakli, jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa. “CRTA posmatračka misija ‘Građani na straži’ poziva i sve građane da prate izbornu kampanju i da joj dostavljaju informacije sa terena o toku kampanje, mogućim incidentima, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji. Ove informacije građani mogu poslati na CRTA Twitter i Facebook naloge, putem e-maila [email protected], ili telefonom na: 069/232-1901”, ističe se u saopštenju.

Takođe, CRTA podseća na veoma važnu ulogu medija u izbornom procesu, kao i na njihovu obavezu da ravnopravno, blagovremeno, istinito i potpuno informišu građane o svim izbornim listama na beogradskim izborima. Ukoliko građani smatraju da postoje elektronski mediji koji krše neku od ovih obaveza, ili smatraju da su im prava na objektivno informisanje ugrožena, CRTA je ponudila aplikaciju rem.gradjaninastrazi.rs, koja omogućava građanima automatsko slanje žalbi nadležnoj instituciji za nadzor elektronskih medija – Regulatornom telu za elektronske medije (REM). Kako se ističe, o nalazima dugoročnog posmatranja CRTA će izveštavati javnost kroz redovne konferencije za medije, a završni izveštaj o posmatranju biće objavljen nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata, odnosno završetka izbornog procesa u Beogradu.