Nenad Popović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Tužbe ministra Popovića protiv KRIK-a – politički pritisak”

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da gomilanje tužbi ministra i kako se navodi,”kontroverznog biznismena” Nenada Popovića protiv portala KRIK predstavlja politički pritisak na taj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija ocenila je da se i ranije dešavalo da “moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije”. “Cilj je da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. I pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili značajno otežavaju njihov rad”, piše u saopštenju. Podseća se da su raznim vrstama pritisaka višestruko izloženi “mediji koji nisu bliski vlasti” i da im je ujedno “onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se trenutno “nekontrolisano sliva na račune podobnih medijskih kuća”. “Osim tužbi i čestih presuda koje ne idu u korist nezavisnim medijima, pritisci se ogledaju i u veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i u brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane”, navela je Koalicija. Podseća se i na to da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Anom Brnabić i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacije, “ništa suštinski nije promenilo”.

Inače, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović četiri puta je tužio redakciju KRIK-a zbog otkrića u okviru međunarodnog projekta “Rajski papiri”. Novinari su tada objavili autentičnu dokumentaciju koja pokazuje da Popović u svom vlasništvu ima najmanje sedam ofšor kompanija i da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara.