Vladimir Vuletić / Foto: Print screen N1

RTS pozvao opoziciju na sastanak

Upravni odbor Radio-televizije Srbije (RTS) predložio je juče opozicionim strankama koje su ranije tražile “otvaranje medijskog prostora na javnom servisu zbog objektivnog i profesionalnog informisanja građana”, da u subotu održe sastanak na kome bi se utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju medijskih zakona.

Odgovarajući  na dopis 13 opozicionih stranaka i pokreta koji su ranije ocenili da javni servis “ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja”, UO RTS-a saopštio je da je na sednici održanoj 16. januara zatražio od Programskog saveta da u skladu sa svojim zakonskim obavezama, “ispita da li RTS sprovodi programska načela i obaveze utvrđene zakonom i da o tome obavesti UO”. “Na sednici je zaključeno da će RTS, svestan svojih zakonskih obaveza, i ovoga puta pratiti kampanju i predstavljanje stranaka u okviru zakonom predviđenih obaveza”, navodi se u odgovoru koji je potpisao predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić.

Podsetimo, predstavnici opozicionih stranaka i pokreta dogovorili su se da 4. februara organizuju protest ispred zgrade RTS-a. Kako je saopštio Pokret slobodnih građana, kao jedan od učesnika te akcije, sa protesta će biti upućen zahtev za smenu direktora i urednika informativnog programa javnog servisa, zbog, kako navode, politički pristrasnog rada, kao i zahtev da RTS i drugi mediji poštuju zakon i standarde struke i obezbede ravnomernu zastupljenost političkih aktera. Opozicija je zatražila sastanak sa UO javnog servisa, kako bi se “utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona”, a upozoreno je da će se, ukoliko ne dođe do sastanka i “upodobljavanja programa propisanim medijskim standardima”, obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i “pozvati na odgovarajuće akcije”.