Tajani i Vučić / Foto: FoNet, A. Levajković

EU očekuje pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da EU očekuje od Srbije pravno obavezujući dokument sa Prištinom, posle kojeg bismo mogli da postanemo članica EU.

Istakao je da mu je to juče poručio i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. “Tajani je govorio ono što je istina – da EU očekuje pravno obavezujući dokument sa Prištinom”, kazao je Vučić. To je potom potvrdio i sam Tajani, ističući da EU insistira da o Kosovu postoji dijalog. On je dodao da EU osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića i traži da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

A u razgovoru sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU predsednik EP naglasio je Srbija mora da nastavi reformu u oblasti vladavine prava i ocenio da je sloboda izražavanja uslov demokratskog i građanskog društva. “Vladavina prava nije opcija, to je obaveza koja garantuje jedinstveniju i demokratičniju Evropu”, rekao je Tajani, napominjući da on kao nekadašnji novinar zna da je sloboda štampe izuzetno bitna. “Sloboda izražavanja je uslov demokratskog i civilnog društva, a to implicira da mora postojati podrška novinarima i svima koji su za vladavinu prava”, naveo je Tajani. Kazao je da 2018. može da bude godina preokreta i istakao da se slaže sa izjavom predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera da Srbija i Crna Gora mogu da postanu članice EU 2025. godine.