Aleksej Navaljni / Foto: AP, Denis Tyrin

Uhapšen Aleksej Navaljni u Moskvi

U nedelju je u Moskvi uhapšen lider opozicije Aleksej Navaljni, nakon što je policija ušla u njegove prostorije i uhapsila ga pod optužbom “kršenja procedure organizacije protesta”.

Navaljni je ranije istog dana pozvao pristalice koje protestuju širom zemlje na bojkot predsedničkih izbora u martu, na kojima njemu nije dozvoljeno da se kandiduje.

Prema proceni Frans presa, u Moskvi je protiv Putina demonstriralo 4.000, a u Sankt Petersburgu 1.500 ljudi, prenosi Insajder. N1 je preneo da su demonstracije održane u skoro 120 gradova širom Rusije.

Podsetimo, krajem 2017. Navaljnom je zvanično zabranjeno da se kandiduje zbog presude za slučaj prevare, iako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u oktobru doneo odluku da je presuda Navaljnom iz 2014. za slučaj prevare bila “proizvoljna i očigledno nerazumna” i naredio Rusiji da mu plati naknadu.

Navaljni je tokom 2017. bio hapšen u martu i junu zbog organizovanja demonstracija. Predsednički izbori u Rusiji zakazani su za 18. mart a prema anketama, ruski predsednik Vladimir Putin uživa podršku oko 80 odsto birača, prenosi Beta.