Zgrada Svetske banke u Vašingtonu / Foto: Victor Grigas/Wikimedia

Ostavka čelnika Svetske banke

Samo 12 dana nakon što je u intervjuu za Wall Street Journal izjavio da su godišnje Doing Business liste Svetske banke bile “kompromitovane politizovanom metodologijom”, glavni ekonomista Svetske banke Pol Romer dao je ostavku sredinom prošle nedelje.

Kako piše Economist, Romerovih 15 meseci na čelu Svetske banke bile su obeležene izveštajima o sukobima sa drugim vodećim zvaničnicima, ne samo o Doing Business listi.

“Nikad u mom profesionalnom životu nisam sreo profesionalne ekonomiste koji kažu toliko stvari koje se lako mogu proveriti, i za koje se ispostavilo da nisu tačne. Zamislite polje nauke u kome ljudi objavljuju istraživačke radove sa podacima koji su očigledno izmišljeni. Kada neko to pomene, unutrašnji Biro pravde kaže da nema dovoljno dokaza koji su potrebni da bi oni reagovali. Ništa se ne događa”, prenosi Economist Romerov imejl iz oktobra prošle godine.

Podsetimo, Romer je izjavio da se rang Čilea menjao prema tome ko se nalazi na vlasti, i rekao: “Želim lično da se izvinim Čileu i bilo kojoj drugoj zemlji o kojoj smo proizveli pogrešan utisak.”

Romer je na svom blogu napisao da je citat iz Economista samo misaoni eksperiment – i da kad kaže “zamislite polje nauke”, upravo to i misli, a da nije mislio da ovoj rečenici da “skriveno značenje”:

“Ne znam ni za jedan slučaj u kome je neko iz Svetske banke objavio izmišljene podatke, a naročito ne ‘očigledno izmišljene podatke’”, napisao je Romer istog dana kada je podneo ostavku.