Zgrada Svetske banke u Vašingtonu / Foto: Victor Grigas/Wikimedia

Svetska banka “štelovala” metodologiju za Doing business listu

Kako je za Wall Street Journal izjavio glavni ekonomista Svetske banke Pol Romer, godišnje Doing Business liste bile su “kompromitovane politizovanom metodologijom”.

Romer je rekao da je pronašao nepravilnosti u tome kako se metodologija istraživanja menjala iz godine u godinu, i da namerava da ispravi i ponovo objavi liste za poslednje četiri godine. Prema Romerovim rečima, ove nepravilnosti su se najviše očitovale na plasmanu Čilea na listi, koji je 2017. bio na 55. mestu, a na 25. pre deset godina.

Primetivši da se rang Čilea menjao prema tome ko se nalazi na vlasti, Romer je rekao: “Želim lično da se izvinim Čileu i bilo kojoj drugoj zemlji o kojoj smo proizveli pogrešan utisak.”

Međutim, kako je za N1 rekao Lazar Šestović iz Svetske banke, “promena u metodologiji izrade Doing business liste ne bi trebalo da utiče na poziciju Srbije i zemalja regiona”.

On je rekao i da su procene Svetske banke za rast Srbije u narednim godinama tri do četiri odsto:

“To je nažalost daleko od mogućnosti Srbije, srpske ekonomije, ali daleko i od onog što se postiže u našem neposrednom okruženju. Tako da smatramo da Srbija može i mora brže da raste (…) U nekom narednom periodu treba zaista da bude fokus na nekim visokoproduktivnim, tehnološki naprednijim investicijama, jer jedino to može onda da nas čini konkurentnijim i da onda očekujemo i neke ozbiljnije proizvođače”, rekao je Šestović.