Foto: Pixabay

Pet opcija za novo ime Makedonije

U toku noći između subote i nedelje vlast i opozicija u Makedoniji održali su šestočasovni sastanak u pokušaju da dođu do nacionalnog konsenzusa u rešavanju spora s Grčkom oko imena Makedonije.

Na sastanku su učestvovali šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsednik najveće opozicione partije VMRO DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI.

“Rešavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao  zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda”, izjavio je predsednik vlade Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je rekao i da je sastanak bio informativni, kao i da je bilo reči o predlozima medijatora UN Metjua Nimica. Nimic će 29. i 30. januara posetiti Atinu, a Skoplje 1. februara s ciljem da ga vlade dve susedne zemlje upute o svojim stavovima vezano za “inicijalni okvir za rešavanje razlika oko naziva”, predložen na sastanku u Njujorku 17. januara.

Prema pisanju i grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga u kojima ispred reči “Makedonija” stoji dodatak Severna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza te reči, napisano makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski.

Podsetimo, 24. januara Zoran Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom najavio da će Makedonija promeniti nazive auto-puta i aerodroma, koji trenutno nose ime Aleksandra Makedonskog.

Takođe, 22. januara je u Solunu protestovalo više od 100 hiljada ljudi, mahom desničara, zbog pokrenutih razgovora oko imena grčkog severnog suseda Makedonije, zahtevajući “da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč ‘Makedonija’ u svom imenu”, a ankete su pokazale da većina Grka ne želi da njen severni sused ima naziv “Makedonija” u bilo kom obliku.