Foto: Istinomer

Arežina ponovo tužio RTV Vojvodine

Programski direktor Radio-televizije Vojvodine Slobodan Arežina izjavio je da su njegovi pravni zastupnici podneli još jednu tužbu protiv pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Arežina je kazao da se tužba odnosi na odluku uprave RTV-a da donese rešenje o dva programska direktora, jer je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a. Inače, RTV je ove sedmice naložio zaposlenima da se ubuduće ispod emisija na odjavnim špicama potpišu dva programska direktora, uprkos presudi Apelacionog suda po kojoj imaju obavezu da na mesto programskog direktora vrate Arežinu, koji je sa te funkcije protivzakonito smenjen u maju 2016. godine. Mada je još 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa RTV, Arežina funkciju koju je obavljao do 4. maja 2016. i dalje nije uspeo da preuzme. U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti i “strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija”. Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović. Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici formirali su Pokret “Podrži RTV”, koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja. Arežina je na tribini NDNV kazao da očekuje da će UO RTV-a doneti novu odluku o njegovoj smeni sa mesta programskog direktora, jer žele da ga kroz tu “igru” spreče da preuzme svoj posao.

Podsetimo, Arežina je nakon smene za Istinomer izjavio da su RTV “po staljinističkom modelu ukrali političari i ljudi koji imaju uticaj na tu televiziju”.