Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: U SAD najniža nezaposlenost u poslednjih 50 godina

Predsednik SAD Donald Tramp održao je govor na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i rekao da je mu je privilegija što je na mestu gde se okupljaju predstavnici kompanija i političke elite, kako bi razgovarali o bezbednosti i miru, ali da predstavlja interese američkog naroda.

“Kao i sve nacije na ovom forumu, i Amerika se nada budućnosti gde svi mogu prosperirati, gde svako dete odrasta bez straha i siromaštva”, rekao je Tramp. Istakao je da SAD doživljavaju ekonomski procvat i da se vratilo poverenje u američku proizvodnju i ekonomiju. “Od mog izbora otvorili smo 2,4 miliona radnih mesta, taj broj se povećava, vlada optimizam među preduzetnicima. Nezaposlenost je na najmanjem nivou u poslednjih pedeset godina”, izjavio je predsednik SAD. Dodao je da je smanjena i nezaposlenost među hispanoamerikancima i drugim nacionalnim grupama, kao i da “nikada nije bilo bolje vreme da investirate u SAD”. “Amerika je otvorena za poslovanje i opet smo konkurentni. Naša ekonomija je najveća na svetu i uveli smo najveću poresku reformu u američkoj istoriji”, izjavio je Tramp. On je rekao i da će najveća svetska kompanija “Apple” vratiti veliku količinu novca u SAD, tačnije 350 milijardi dolara tokom sledećih pet godina i ponovio da je “sada pravo vreme da se investicije vrate u SAD”. “Uspeli smo ono čemu se nismo nadali ni u najluđim snovima kako bismo privukli nove investicije. Amerika je mesto gde treba poslovati, stoga vas pozivam da dođete u Ameriku gde možete graditi. Ja verujem u Ameriku, Amerika će mi uvek biti na prvom mestu, kao što bi i lideri drugih zemalja trebalo da stave svoje zemlje, ali to ne znači da je Amerika sama”, rekao je on. Istakao je i da nema slobodne trgovine ako neke države iskorišćavaju sistem nauštrb drugih, kao i da slobodna trgovina mora biti poštena i recipročna, jer “nepoštena trgovina potkopava sve nas”.

Odgovarajući na pitanja posle održanog govora, Tramp je naišao na negativnu reakciju publike, koja ga je izviždala, pošto je medije nazvao “pokvarenim” i “lažnim”. “Uvek se o meni u medijima dobro pisalo kada sam bio biznismen, tek pošto sam postao političar shvatio sam koliko mediji mogu da budu ‘pokvareni’ i ‘lažni'”, rekao je Tramp.