Ana Brnabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Agencija za borbu protiv korupcije upozorila Anu Brnabić i Vučevića

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru upozorenja premijerki Ani Brnabić zbog neprijavljivanja dela imovine.

Takva mera izrečena je i gradonačelnicima Milošu Vučeviću iz Novog Sada, Čedomiru Janjiću iz Zrenjanina i Goranu Cvetanoviću iz Leskovca, funkcionerima SNS, piše CINS. Premijerka je 22. decembra dobila meru upozorenja, jer je, prema podacima sa sajta Agencije, prekršila član Zakona o Agenciji koji se odnosi na obavezu funkcionera da dostave izveštaj o imovini i prihodima u roku od 30 dana po stupanju na funkciju. Sa novom pozicijom, na koju je postavljena 29. juna, bila je u obavezi da podnese izveštaj o imovini i prihodima u roku od 30 dana, što je, kako se navodi, i učinila 24. jula. Potom je dobila dodatna pitanja od Agencije koja su se, ističu iz kabineta Ane Brnabić, “odnosila na određene identifikacione podatke o imovini u Beogradu i u Hrvatskoj, na koje je ona obrazloženo odgovorila u roku tj. 10. oktobra”. Nakon toga je, kako su odgovorili CINS-u iz kabineta premijerke, 23. oktobra dobila obaveštenje da je Agencija pokrenula postupak, “jer navodno nije prijavila određenu imovinu iz ostavinskog postupka u Hrvatskoj”, iako je, ističu, “ostavinsko rešenje uredno i samoinicijativno dostavila Agenciji”. CINS piše da je mesec dana nakon pokretanja postupka, Agencija Ani Brnabić izrekla meru upozorenja, koja predstavlja pisanu opomenu zbog kršenja zakona i najblaža je kazna koju Agencija može da izrekne. Iz kabineta napominju da premijerka nije dobila ovu odluku Agencije i da će podneti žalbu “ukoliko je odluka takva da se njoj izriče bilo kakva mera zbog tehničkih nemogućnosti da se unesu svi podaci, jer forma izveštaja Agencije to ne dozvoljava”.

CINS podseća da je Agencija tokom prošle godine, nakon kontrole izveštaja o imovini i prihodima izrekla 52 mere upozorenja protiv funkcionera, a među njima su najviše zakon kršili predsednici opština, čak njih 42. Među poznatijim funkcionerima kojima je do sada izrečena mera upozorenja, čak tri puta, nalazi se i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.