Sala Zemunske gimnazije / Foto: Print screen N1

Vesićeva poseta školi – prvi test za Agenciju u kampanji

Poseta Gorana Vesića Zemunskoj gimnaziji, zajedno sa predsednikom te gradske opštine i kandidatima sa liste odbornika mogla bi da bude prvi ozbiljan test primene zakona u aktuelnoj izbornoj kampanji, saopštila je organizacija “Transparenost Srbija”, koja je ukazala da je ovim prekršeno nekoliko zakona.

Podsećaju da je prilikom posete Vesić, kao stranački funkcioner, najavio da će gimnazija dobiti donaciju od 5.000 evra, kao i da je pojašnjeno da to nije donacija stranke već košarkaša Milana Gurovića, Gorana Grbovića i Nebojše Ilića, koji su takođe kandidati na toj listi. “Transparentnost” ističe da je prva sporna stvar to što je u školama zabranjeno sprovođenje političkih aktivnosti, a da iz svega objavljenog proizlazi da su slavni sportisti i gradski menadžer govorili da su kandidati sa jedne stranačke liste. “Dalje, ako je Gimnazija sama omogućila političku promociju, to bi predstavljalo povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, budući da je zabranjeno da se finansiraju od strane javnih ustanova, što uključuje ne samo donacije, već i besplatne usluge, poput ustupanja prostorija za promociju”, ukazuje TS. Podseća se da zakon propisuje da politički subjekti ne smeju da finansiraju udruženja, a da su sportska društva u Srbiji uglavnom organizovana upravo kao udruženja. TS ukazuje da je sporno i to što nije u potpunosti jasno da li je predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić prisustvovao ovom skupu u svojstvu javnog ili stranačkog funkcionera, a da se dilema može javiti i kada je reč o gradskom menadžeru.

“Transparentnost” ističe da očigledno ima dovoljno elemenata i razloga da sve ovo ispita Agencija za borbu protiv korupcije. “Ispitivanje ovih činjenica ujedno bi bila situacija u kojoj bi se pokazalo da li postoje uslovi da Agencija izvrši nepristrasnu kontrolu poštovanja pravila o finansiranju izborne kampanje, s obzirom na prethodnu povezanost novoizabranog direktora sa vladajućom strankom. Tema kojom Odbor Agencije nije želeo da se bavi prilikom izbora direktora, tako će se postaviti pred ovim telom u vezi sa pojedinačnim radnjama koje Agencija treba da preduzme u postupku kontrole”, zaključuje TS.