"Zastava oružje" / Foto: FoNet/MO

Štrajk u fabrici “Zastava oružje”, direktor odbacuje optužbe

U fabrici “Zastava oružje” juče je održan jednočasovni štrajk upozorenja kao izraz nezadovoljstva zaposlenih zbog neisplaćivanja bonusa, ali i zbog “ćutanja” Vlade i resornog ministarstva na još nekoliko zahteva iz te kragujevačke fabrike.

Naime, radnici su tražili izuzimanje fabrike iz najavljene privatizacije i odgovornost rukovodstva za negativno poslovanje. Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić saopštio je da je u štrajku, održanom na radnim mestima, učestvovalo oko 2.000 od 2.600 radnika fabrike i da je protest prošao bez incidenata. On je najavio da će štrajk biti radikalizovan ako hitno ne počnu pregovori o njihovim zahtevima i isplati bonusa. Oružari su optužili direktora da je zadužio fabriku za više miliona evra i napravio dugove prema dobavljačima, iako je, kako tvrde, kada je došao na dužnost, fabrika imala 900 miliona dinara i 55 miliona dolara potpisanih i avansiranih ugovora.

A direktor fabrike Milojko Brzaković odbacio je sve optužbe sindikata, nazvao ih notornim lažima i uzvratio da su sindikalne vođe štrajk organizovale iz ličnih interesa. Brzaković je kazao da sindikat širi dezinformacije, manipuliše radnicima, kao i da za sve što je izneto o poslovanju fabrike neko treba da odgovara, jer se time fabrici nanosi šteta. O konkretnom zahtevu sindikata da se isplati bonus od po 25.000 dinara, Brzaković je rekao da je ishitren i tendenciozan, kao i da je traženi iznos neprimeren. Direktor tvrdi da su iz godine u godinu rezultati poslovanja sve bolji, da je prošle godine ostvaren obim proizvodnje od oko 53 miliona dolara, što je u odnosu na 2014. više za 25 miliona dolara.