Tamara Skrozza i Raša Nedeljkov / Foto: CRTA

CRTA: “Pink” pokušao da diskredituje nas i Tamaru Skrozzu

Televizija “Pink” je u svom prilogu, emitovanom u “Nacionalnom dnevniku”, iznošenjem netačnih informacija i namernim izvrtanjem konteksta pokušala da diskredituje posmatračku misiju CRTA, kao i novinarku Tamaru Skrozzu, članicu Upravnog odbora naše organizacije, navodi CRTA u svom saopštenju.

“Podsećamo da je prilog TV“Pink” usledio samo dan nakon što je CRTA predstavila analizu izveštavanja medija u periodu pre početka zvanične kampanje za beogradske izbore, a koja je pokazala da postoji nejednaka medijska zastupljenost političkih aktera i da je prisutna tzv. ‘funkcionerska kampanja’. Ovi nalazi istovetni su i sa nalazima iz prethodnih izbornih ciklusa. CRTA je tom prilikom iznela i niz predloga različitim izbornim akterima kako bi se prevazišli, sada već sistemski, propusti tokom kampanje”, ističe se u saopštenju. Podseća se da je CRTA pratila parlamentarne izbore 2016, a prošle godine predsedničke i lokalne izbore u Zaječaru i Pećincima i “time doprinela većoj informisanosti građana o navedenim izbornim procesima”. Kako je naglašeno, nalazi i preporuke CRTA iz prethodnih izbornih procesa podudaraju se sa nalazima i preporukama međunarodne posmatračke misije OEBS/ODHIR i drugih posmatrača. “CRTA je članica Globalne i Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora – ENEMO i GNDEM. Objektivnost, poštovanje standarda i privrženost istini su osnova na kojoj smo izgradili našu misiju. CRTA će i nadalje obaveštavati građane o kvalitetu izbornog procesa”, navodi se u saopštenju.

Inače, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su juče kampanju koju “mediji bliski vlasti vode protiv novinarke nedeljnika ‘Vreme’ i članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skrozza i drugih novinara i medija”. “NUNS i NDNV smatraju da je šizofrena hajka na novinare usledila zbog nalaza međunarodne misije da je stanje medijskih sloboda u Srbiji veoma loše. Posebno zabrinjava to što su napadi učestali uprkos obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića članovima međunarodne misije ‘da će braniti slobodu medija bez uslova’. Na kraju posete Beogradu predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregord izjavio da je u Srbiji mnogo pritisaka i pretnji prema novinarima, te da predsednik Vučić mora da podrži slobodu medija dok ne bude prekasno”, naglašavaju ova udruženja.