Energoprojekt / Foto: Print screen N1

Većinski vlasnik “Energoprojekta” tuži Komisiju za hartije od vrednosti

Većinski vlasnik “Energoprojekt holding” Dobrosav Bojović izjavio je da će tužiti Komisiju za hartije od vrednosti (KHOV) zato što je toj kompaniji, u kojoj poseduje 51,99 odsto akcija, ukinula pravo glasa u zavisnim društvima “Industrija” i “Oprema”.

KHOV je 19. januara donela privremeno rešenje kojim Bojoviću ukida pravo glasa dok, kako se navodi, ne otkupi akcije malih akcionara u “Industriji” i “Opremi”, a ranije mu je oduzeto pravo glasa i u trećem zavisnom društvu “Entel”. Bojović je za “Betu” kazao da je dao ponude za otkup akcija u “Opremi” i “Industriji”, ali da ih KHOV “nije prihvatala kršeći nekoliko zakona”. “Tužiću KHOV jer mi je napravila neprocenjivu štetu oduzimanjem prava glasa u ‘Industriji’ i ‘Opremi’ i tako blokirala rad 500 do 600 inženjera koji su sprečeni da rade jer ne mogu da obezbedim finansiranje kod banaka kod kojih su se upalila crvena svetla posle odluke KHOV”, rekao je Bojović. Podsetimo, Bojović je preuzimanje “Energoprojekt holding” i zavisnih društava počeo prošle godine u februaru i vlasnik je 51,99 odsto holding, dok država poseduje 33,58 odsto. Prošle nedelje je državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac izjavio da je država tužila Bojovića zbog toga što je povukao tužbu koju je protiv njegovih ostalih firmi podnelo ranije rukovodstvo “Energoprojekta”. Bojović je akcije u “Energoprojektu” preuzimao prvo se skrivajući iza različitih firmi, a potom i otvoreno. Predstavnici države Srbije u tom trenutku su ćutali, iako je “Energoprojekt” prethodno dobio poslove na najvećim projektima u zemlji.

A kako je juče objavio “Tanjug”, kompanije “Energoprojekt” i “Napred razvoj”, inače Bojovićeva firma koja je u septembru postala formalno-pravni vlasnik svih ćerki firmi “Energoprojekt Holdinga”, “obavezale su se, povodom razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Lapljem Selu sa Srbima, od kojih mnogi nemaju pristojne uslove za život, da će izgraditi tri kuće za ugrožene porodice južno od Ibra”.