Sudije i tužioci polažu zakletvu u Skupštini / Foto: FoNet, A. Levajković

Objavljen Nacrt izmena Ustava, sudije neće birati Skupština

Sudije i tužioce u Srbiji više neće, kao do sada, birati Skupština, već sudije i zamenici javnih tužilaca, predviđa Nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu koji je Ministarstvo pravde objavilo na svom sajtu.

Kako se navodi, ako ovakav predlog bude usvojen, Skupština će zadržati nadzor nad izborom dela članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca (DVT), koji dolaze iz grupe pravnih stručnjaka, dok će one koji dolaze iz redova sudija i tužilaca birati oni sami. U Nacrtu se ističe da predstavnici izvršne vlasti više neće biti članovi tih tela, osim ministra pravde, koji će ostati član DVT, koje postaje Visoki savet tužilaca (VST). Sudije, predsednike svih sudova, pa i Vrhovnog kasacionog suda, biraće i razrešavati Visoki sudski savet. Kod tužilaca će taj posao obavljati VST, osim kada je u pitanju Republički javni tužilac. On postaje Vrhovni javni tužilac Srbije i njega će, na predlog VST, birati Skupština Srbije. Jedna od ključnih izmena je i ona koja predviđa da sudije osnovnih sudova u Srbiji mogu biti birani samo iz redova polaznika Pravosudne akademije; biće ukinut i trogodišnji probni period rada sudija i javnih tužilaca, već će oni odmah dobijati stalnu funkciju. Inače, Ministarstvo pravde pozvalo je javnost da uzme učešće u javnoj raspravi povodom predloženih amandmana, a javne rasprave biće održane u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, krajem februara i početkom marta.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić, u to vreme premijer, u aprilu 2015, izjavio je da će Srbija morati da menja Ustav u naredne dve do tri godine, ali da je potrebno da se oko promena usaglasi celo društvo. ”Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa u pristupanju EU, poglavlja 23 i 24, kao i broja poslanika i mnogih dugih stvari”, objasnio je Vučić. A u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji Vučić je izjavio da će “Ustav Srbije biti promenjen ukoliko za to bude postojao konsenzus, ali ne da bi se proširila ovlašćenja predsednika”.