Zastava EU / Foto: Wikimedia/Irinawave

Za pristup Srbije u EU prelomna 2019. godina

Kako navodi hrvatska agencija Hina, a prenosi N1, Srbija i Crna Gora mogu u najboljem slučaju da postanu članice EU 2025. godine, a za ostvarenje tog cilja prelomna će biti 2019. kada se od obe zemlje očekuje ispunjenje prelaznih mera u poglavljima pravosuđa i unutrašnjih poslova, a u slučaju Srbije i puna normalizacija odnosa s Kosovom – tako stoji u nacrtu strategije proširenja na zapadni Balkan Evropske komisije u koju je Hina imala uvid.

“Za trajnu stabilnost u regionu potrebna je puna i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograd-Priština. Sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno-obavezujućeg sporazuma, hitno je potrebna i ključna je za evropsku perspektivu i Kosova i Srbije kao i regiona u celini”, piše u dokumentu.

Hina prenosi i da, osim merila za otvaranje i zatvarnje poglavlja, sada se u pregovaračkom procesu nalaze i prelazna merila za ispunjavanje kriterijuma po pojedinim poglavljima – za Poglavlje 23 Srbija ima 50, a 41 prelazno merilo za Poglavlje 24.

Komisija bi ovaj dokument trebalo da usvoji 6. februara. Ako sve iz ovog dokumenta bude ispunjneno, 2024. Trebalo bi da budu potpisani sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom, a da do kraja 2025.treba da bude gotov proces ratifikacije pristupnih sporazuma, što bi tim zemljama omogućilo ulazak u punopravno članstvo EU.

Takođe, u nacrtu dokumenta se kaže da ulazak u EU znači napraviti izbor:

“Pridruživanje Evropskoj uniji je izbor. Za to je potreban politički i društveni konsenzus i podrška naroda dušom i srcem. Ne može biti dvosmislenosti kod čelnika u pitanju gde pripada zapadni Balkan i u kom pravcu ide”, kaže se u nacrtu dokumenta.

Takođe se navodi da je potrebno doneti “posebne aranžmane” kako one zemlje koje uđu prve ne bi mogle da blokiraju pristapanje ostalih zemalja zapadnog Balkana.