Frederik Mondoloni / Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Srbija ne ide u EU bez sporazuma sa Kosovom

“Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu, da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu”, rekao je u intervjuu FoNetu francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni.

On je objasnio da regionalna stabilnost mora da se očuva, da se izgradi trajni mir i da se ispune uslovi za prijem, a to je poglavlje 35 u pregovorima sa EU. “Za nas je briselski dogovor iz 2013. veoma značajan, ali je potrebno da ga Beograd i Priština primene, rekao je Mondoloni, uz napomenu da  “zna da je Srbija mnogo toga uradila” i da “treba ići do kraja logikom nastavka dijaloga sa Prištinom”.

“To je više od uslova. Srpski narod ne bi trebalo da reši pitanje Kosova da bi zadovoljio EU, već radi sopstvene budućnosti, kako bi mir vladao u regionu, da bi se odvijale ekonomske aktivnosti i da naša i vaša deca mogu da kažu da su aveti prošlosti iza nas”, rekao je francuski ambasador.

Povodom najava da bi Srbija do 2025. godine mogla postati članica EU, Mondoloni smatra da je dobro fiksirati datum, jer se time fiksira horizont, ali da su važnije reforme i put koji bi do tada trebalo preći.