Dragan Janjić / Foto: FoNet/Medija centar

Pretnje Draganu Janjiću i Đorđu Vukadinoviću na društvenim mrežama

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da zahteva od nadležnih organa “preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića, potpredsednika NUNS-a i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije BETA”.

Kako piše u saopštenju, NUNS smatra da je direktno ugrožena bezbednost Janjića  jer se na pojedinim Fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, te da je ”za ugrožavanje bezbednosti  Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, izmedju ostalih i Janjića”.

“Direktan povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano”, piše NUNS.

“Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta, dugogodišnji abonent neprijatelja Srbije je 10 minuta posle zločina optužio Srbiju za ubistvo Ivanovića. Prezire Srbiju i sve srpsko! A je l’ vas interesuje gde stanuje? Podatak je javni…”, pisalo je na Fejsbuku, u sponzorisanom postu.

Sa druge strane, pretnje je na Tviteru imao i poslanik Đorđe Vukadinović. S tim u vezi, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas zatražli su hitnu istragu u vezi s pretnjama glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću i poslaniku i uredniku Nove srpske političke misli Đorđu Vukadinoviću.

“Sprovođenje ovih metoda od strane predstavnika vlasti i njihovih sledbenika ne samo da se ne može opravdati, već u svakoj normalnoj državi podleže krivičnoj odgovornosti i ozbiljnim sankcijama”, navele su stranke u zajedničkom saopštenju.

Osuđujući pretnje upućene Janjiću i Vukadinoviću, stranke su ocenile da one pokazuju da je “politika mržnje, koju promoviše i sprovodi aktuelni režim, potpuno izmakla kontroli i pokazuje svoje tragične rezultate”, a preneo N1.