Moskva / Foto: Pixabay.com

Zaharova: Izveštaj američkog senatora nekorektan i izaziva varnice

Izveštaj američkog senatora Bena Kardina o pokušajima Rusije da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD, u kojem je poseban deo posvećen Srbiji, nije korektan i samo vodi produbljivanju protivurečnosti na Balkanu, ocenila je juče portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Podsetimo, izveštaj “Putinovi asimetrični napadi na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije po nacionalnu bezbednost SAD” , pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata, gornjeg doma Kongresa, i govori o “višegodišnjim i neprekidnim napadima” vlasti u Moskvi. Između ostalog, senatori iz Demokratske stranke traže da SAD odvoje više novca za Srbiju kako bi se suprotstavile uticaju Rusije, kao i da visoki američki zvaničnici više posećuju Beograd. Navodi se da bi borba protiv “malignog uticaja Rusije” u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

Zaharova je istakla da Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije. “Vučić je otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje”, rekla je Zaharova. Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu s međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu.”Pritom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, zajedno sa srpskim partnerima otvoreni smo za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama”, naglasila je Zaharova, ističući da da Kardinov izveštaj svedoči da takve prilaze “nažalost, ne dele svi”. “Takvi pokušaji samo vode ka produbljivanju protivurečnosti i provociraju dodatne varnice”, ocenila je Zaharova.