Junker na sednici u Sofiji / Foto: FoNet/EU Foto

Junker: Otvoriti vrata EU Balkanu da se ne ponovi nesrećna prošlost

Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zapretila opasnost da Evropa ponovo bude svedok “tamošnjih nesrećnih događaja iz 90-ih godina”. To je juče u Sofiji, nakon zajedničke sednice Evropske komisije i bugarske vlade, izjavio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

“Do kraja manda sadašnje EK, dakle do 1. januara 2020, neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uslovi za to, ali na tome će se raditi. Tokom rada iduće EK i Evropskog parlamenta moći ćemo ciljano da se posvetimo toj problematici”, kazao je Junker.

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsedavajuća EU, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji 17. maja održati susret na vrhu EU-Zapadni Balkan. “Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU”, rekao je Junker. S druge strane, on je istakao da približavanja EU i Turske “ne može biti sve dok su novinari u turskim zatvorima” i naglasio da se Turska u poslednje vreme svojim postupcima i politikom “sve više udaljava od EU”.