Skup opozicije, maj 2017 / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Opozicija uputila zajednički zahtev RTS-u i REM-u

Trinaest opozicionih stranaka i pokreta juče je podnelo zajednički zahtev Radio- televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da počnu da poštuju zakon i medijske standarde.

Opozicija ističe da zahteva istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup javnom servisu i upotrebu zakonskih ovlašćenja u zaštiti prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja. “Ukoliko na te, na zakonu zasnovane zahteve, ne bude pozitivno odgovoreno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na akcije”, navodi se u zajedničkom saopštenju. Zahteve su potpisali predsednici Pokreta slobodnih građana (PSG), Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, Zajedno za Srbiju, pokreta “Protiv diktature”, Socijaldemokratske stranke (SDS), pokreta “Ne da(vi)mo Beograd”, pokreta “Čuvari Starog grada”, Demokratske stranke (DS), Nove stranke, pokreta “Dosta je bilo” i Srpskog pokreta Dveri.

U dopisu RTS 13 opozicionih organizacija ocenilo je da javni servis ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja, čime onemogućava i slobodu mišljenja građana, koji su po zakonu dužni da takvo kršenje svojih prava još i finansiraju. Posebno je, naglašava se, nezakonit rad Informativnog programa RTS zbog nejednake zastupljenosti vlasti i opozicije, očiglednog favorizovanja jedne političke organizacije, ali i netačnosti i nepotpunosti informacija koje se odnose na ostale političke subjekte. Od REM se traži da počne da ispunjava svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa i primenjuje zakonske mere prema javnim i komercijalnim emiterima kad povrede zakon. Opozicija je zatražila sastanak sa Upravnim odborom RTS, dok od Saveta REM nije tražen sastanak, već je upućen zahtev da njegovi članovi podnesu ostavke.