RTB Bor / Foto: FoNet/RTB Bor

“Mitilineos” od Vlade Srbije traži kompenzaciju od 40 miliona dolara

Grčka kompanija “Mitilineos” zatražila je od Vlade Srbije da joj isplati kompenzaciju u visini od gotovo 40 miliona dolara, na šta se država Srbija obavezala prema odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u RTB Bor, piše BIRN.

U novom dopisu u koji je BIRN imao uvid, a koji je “Mitilineos” poslao Srbiji 5. januara, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta građane skoro 3.000 dolara, tako da je od stupanja na snagu odluke, 19. oktobra prošle godine, do danas, Srbija dužna na ime kamata više od 200.000 dolara, a dug se uvećava. Inače, grčka kompanija je nakon odluke arbitražnog suda saopštila da je Srbija prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i “Mitilineosu” preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine, koje su “RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo”. Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije “Mitilineosa” bez kompenzacije. BIRN navodi da im je iz kabineta premijerke Ane Brnabić sugerisano da informacije provere u Ministarstvu finansija, jer je dopis na njih adresiran, međutim, tamo su ih uputili na Ministarstvo privrede. Inače, Srbija se obavezala da isplati kompenzaciju “Mitilineosu” u vezi sa sporom, koji je vođen od 2005. godine, kada je ta grčka kompanija procenila da RTB Bor ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u junu 1997, kada je SR Jugoslavija potpisala međudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.

Ministar energetike Aleksandar Antić nedavno je izjavio da će krajem marta biti raspisan tender za izbor stateškog partnera za RTB Bor. Podsetimo, do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje, dok je tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan krajem 2016. nekoliko puta produžavan, a onda je odlučeno da se od njega odustane i što pre krene sa traženjem strateškog partnera. O tome na koji se način u poslednjih 15 godina rešavala sudbina RTB Bor, pisao je Istinomer.