Nenad Popović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Tužba Popovića protiv KRIK-a – zastrašivanje sa pozicije moći”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je smisao tužbe biznismena i ministra za tehnološke inovacije Nenada Popovića protiv redakcije KRIK, zastrašivanje tog portala sa konačnim ciljem da se odustane od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.

“U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podređene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih, u najmanju ruku, kontroverznih presuda protiv pojedinih medija”, navodi se u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV. Oni ističu da je veoma važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, ali i da KRIK nastavi sa istraživanjem ovog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa. Ukazuje se da bi nosioci javnih funkcija trebalo da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove i podsetili da oni koji smatraju da su njihova prava ugružena mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku.

S druge strane, Nenad Popović izjavio je da smatra da će dobiti spor protiv KRIK-a i kazao da će sav iznos “donirati u humanitarne svrhe za decu bez roditelja”. On je napomenuo da se i dalje ne slaže sa navodima KRIK-a “da poseduje firme u ofšor zoni” i ponovio svoje ranije navode da su “sve njegove kompanije registrovane u Evropi i Rusiji”. Podsetimo, Popović je tužio KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na međunarodnom projektu “Rajski papiri” i otkrili da ministar poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara.