Protest "Stojim uz Vranjske" / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Savetnica predsednika Srbije: Zašto EFJ izbegava Vučića?

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević uputila je juče pismo predsedniku Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensu Bliheru Bjeregordu u kojem je izrazila protest što ta organizacija, tokom predstojeće posete Beogradu, nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Inače, Misija EFJ dolazi u Beograd 18. januara da bi “utvrdila činjenice” o stanju medijskih sloboda u Srbiji, a Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje koordinira ovu posetu, negodovalo što se premijerka Srbije Ana Brnabić neće sastati s delegacijom EFJ zbog, kako je iz Vlade objašnjeno, ranije utvrđenih obaveza. Suzana Vasiljević je u pismu Bjeregordu navela da je Vučić “glavna meta većine kritika” koje dolaze iz EFJ i upitala zar ne bi bilo pošteno da njihovi predstavnici lično kažu Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da iznese svoje viđenje situacije i svoje argumente. “Imajući u vidu da sam poslala pismo EFJ i gospodinu Bjeregordu, pre dva meseca, u kome sam komentarisala njegovu izjavu Radiju Slobodna Evropa (‘Govoreći za RSE, predsednik EFJ ocenio je Srbiju kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu, ističući da je konstantan pritisak na medije, koji dolazi od vlasti na Zapadnom Balkanu, u više navrata istaknut od strane EU komesara za proširenje Johanesa Hana’…), nadam se da ćete se saglasiti da bi duh poštenog postupanja nalagao da EFJ takođe zatraži sastanak sa predsednikom. Naročito pošto EFJ tvrdi da on pokušava da zatvori sve nezavisne medije”, navela je Vasiljević. Međutim, Udruženje novinara Srbije (UNS) sinoć je objavilo da će se Vučić ipak sastati sa delegacijom EFJ. Sastanak će, kako se navodi, biti održan 18. ili 19. januara, a osim predstavnika EFJ, biće prisutni i predstavnici Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), koji takođe utvrđuju stanje slobode medija u Srbiji.

Podsetimo, najveća evropska novinarska organizacije (EFJ), koja zastupa više od 320.000 novinara, učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope, zatražila je polovinom oktobra od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, da “bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji”.