Hojt Brajan Ji / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Hojt Brajan Ji: Pomagaćemo u borbi protiv malignog uticaja Rusije

Dosadašnji zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji ocenio je da su SAD intenzivirale podršku Zapadnom Balkanu i da vlade u regionu “mogu i treba više i brže” da napreduju.

On je za podgoričke “Vijesti” kao primere uspešne saradnje Vašingtona i Brisela sa regionom u prethodnoj godini naveo učlanjenje Crne Gore u NATO, demokratski prenos vlasti i obnavljanje privrženosti reformama u Makedoniji, dalje korake Srbije i Crne Gore ka EU i pravosudne reforme u Albaniji. Vlade regiona, kako je naveo, “moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana”. On je u tom smislu pomenuo Rusiju. “Rusija, na primer, pokazala je spremnost da se meša u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdevanje energijom kao političko oružje, i slabi poverenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavićemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj, uključujući jačanje policijskih i pravosudnih institucija, borbu protiv energetskog snabdevanja i unapređenje održivog ekonomskog rasta i evroatlantskih integracija”, rekao je Ji.

Inače, kako je juče saopšteno “Glasu Amerike” iz Stejt departmenta, Ji završava mandat na položaju zamenika pomoćnika državnog sekretara za centralnu i južnu Evropu, koji je obavljao od septembra 2013. godine. “Kao što znate američke diplomate menjaju pozicije na svakih nekoliko godina, u okviru normalnog procesa raspodele zaduženja. Ji je obavljao tu dužnost više od četiri godine”, naveo je portparol Državnog sekretarijata, uz napomenu da za sada nema saopštenja o narednom zaduženju Hojta Brajana Jia. A “Blic” je objavio da će, prema nezvaničnim saznanjima iz diplomatskih krugova u Beogradu, Ji biti postavljen za ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini, a ne u Makedoniji, kako je ranije najavljeno iz Stejt departmenta.