Protest radnika "Goše", avgust 2017 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ponovo proglašen stečaj u “Goši”

Stečajni upravnik u u Fabrici šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke Aca Mitić kazao je da je Privredni sud u Požarevcu doneo rešenje o uvođenju stečaja u tu firmu, čime je potvrdio prvobitno rešenje koje mu je Apelacioni privredni sud osporio i zatražio da se još jednom razmotre razlozi za njegovo uvođenje.

Mitić je za „Betu“  rekao da će se 14. februara održati prvo poverilačko ročište i izabrati Skupština i Odbor poverilaca. “Ukupna dugovanja ’Goše’ su preko tri milijarde dinara ili oko 27 miliona evra”, rekao je Mitić. Dodao je da se radnicima na ime plata duguje 243 miliona dinara, državi za poreze i doprinose 588 miliona, dobavljačima u zemlji 284 miliona, dobavljačima u inostranstvu 53 miliona, a bankama 185 miliona dinara, od čega Fondu za razvoj oko 150 miliona dinara.

Inače, Privredni sud u Požarevcu prvi put je doneo rešenje o uvođenju stečaja u tu fabriku 16. novembra, a Privredni apelacioni sud ukinuo je rešenje pred sam kraj prošle godine. Podsetimo, stečaj je pokrenula beogradska firma “AA Kapital konsalting 2017” zbog potraživanja 400.000 evra. “Goša” je zapošljavala 358 ljudi i do aprila prošle godine bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra. Radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta prošle godine izvršio samoubistvo.