Rušenje u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Prvi osumnjičeni u slučaju “Savamala” – šef smene u policiji

Šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen je za nesavestan rad u slučaju “Savamala”, prenela je Mreža za istraživanja kriminala i korupcije (KRIK).

Podsetimo, Više javno tužilaštvo je u julu prošle godine, više od godinu dana nakon rušenja u Hercegovačkoj, utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti, a slučaj je tada ustupljen nižem tužilaštvu. KRIK je sada došao do dokumenta kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke. U njemu tužiteljka Sanja Đurić navodi šta je sve prikupljeno tokom predistražnog postupka i konstatuje da postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela. Sem pobrojanih akcija koje je tužilaštvo preduzelo, dokument ne sadrži detalje, ali se u njemu otkriva da postoji osumnjičeni. “Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd, eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi”, piše u dokumentu Višeg tužilaštva. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina. Navodi se da se sumnja da su oni koji su sproveli rušenje, a koji nisu identifikovani, počinili krivična dela “učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode”.

Inače, u noći između 24. i 25. aprila 2016, osobe maskirane fantomkama bagerima su srušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja “Beograd na vodi”. Tada je porušeno oko 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a muškarci sa fantomkama zaustavljali su građane, oduzimali im mobilne telefone i neke od njih vezali. Građani su pozivali policiju u pomoć, ali je ona odbila da izađe na teren i usmeravala ih na komunalnu policiju. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio da su noćno rušenje izveli “kompletni idioti”, a posle više od mesec dana, i pritiska javnosti, kazao je da iza rušenja stoji gradska vlast.  Ipak, od tada on insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. U više navrata hiljade građana protestovalo je tražeći istinu o ovom slučaju i zahtevajući da odgovorni snose posledice.