Premijerka Brnabić sa predsednikom EK Junkerom / Foto: FoNet/EK

Nova strategija EU za Zapadni Balkan – proširenje do 2025.

Evropska unija priprema se da odredi 2025. kao krajnji rok za sledeći talas proširenja, ali bi sporovi na Balkanu mogli to da odlože, navodi Evropska komisija (EK) u Nacrtu nove strategije za Zapadni Balkan, u koji je “EUObserver” imao uvid, a čije se usvajanje očekuje 14. februara.

EK navodi da “partneri na Zapadnom Balkanu imaju istorijsku mogućnost” i da “prvi put perspektiva njihovog pristupanja ima najbolji vremenski okvir”. “Uz jaku političku volju, sprovođenje stvarnih reformi i trajno rešenje sporova sa susedima, Crna Gora i Srbija trebalo da budu spremne za  članstvo do 2025”, piše u tekstu. “Najteži spor” je to što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, navodi se u dokumentu i, aludirajući na Beograd, dodaje da favoriti na putu ka EU “imaju strateški interes da podržavaju stremljenja svojih partnera”. Kako se ističe, Albanija, Bosna, Makedonija i Kosovo do 2025. “takođe treba da uveliko napreduju na evropskom putu”. EK upozorava da lokalni sporovi mogu da odlože proces koji je dobio “ambiciozni” vremenski okvir. “EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove. Zato svi partneri na Zapadnom Balkanu o kojima je reč moraju da ih što pre reše,” piše u dokumentu, kojim se predlaže da se granična pitanja rešavaju međunarodnom arbitražom, na primer u Hagu, i da svaka odluka mora biti “obavezujuća i konačna” i “poštovana u potpunosti”. Dodaje se da je “sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova u formi obavezujućeg pravnog sporazuma od ključnog značaja” za EU perspektivu i Beograda i Prištine. Kosovski problem, međutim, ide I dalje od Srbije, jer pet članica EU takođe nije priznalo njegovu nezavisnost. U dokumentu se još kaže da bi spor oko imena između Makedonije i Grčke mogao biti rešen do juna. U dokumentu se ističe i da Rusija preplavljuje Balkan medijima sa anti-EU propagandom i podstiče srpski nacionalizam ugovorima o naoružavanju.

Inače, sledeći Samit o Zapadnom Balkanu EU održaće se 18. maja u Sofiji, 15 godina nakon samita u Solunu, kada su članice bloka prvi put obećale da će region primiti u svoje redove.