Branislav Nedimović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Još nije doneta strategija za privatizaciju PKB

Konačna odluka o strategiji privatizacije i o tome da li će država zadržati kontrolu nad Poljoprivrednom korporacijom Beograd (PKB) još nije doneta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Tu ima više opcija, ali konačna odluka još nije doneta. Postoji opcija da se nastavi učešće države. Ali država nema para za investicije. Bez njih nema PKB, jer tamo je potrebno bar 100 miliona evra da se uloži”, rekao je Nedimović za “Blic”. Precizirao je da u PKB treba da se revitalizuju farma i prerada, da se uradi sistem za navodnjavanje za šta se traži partner. Nedimović je istakao da je dobro “što postoje nova pisma o namerama”, ali nije želeo da se izjašnjava o tome ko je još zainteresovan za PKB.

Podsetimo, pismo o namerama za PKB prošlog februara dostavili su jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAE, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da su pisma dostavile Industrija mesa “Matijević” i “MK Komerc”, kao i “Al Dahra” iz UAE, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena nisu objavljena. Interesovanje za ovaj kombinat pokazao je i vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić. Inače, PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, zapošljava 1.782 radnika od kojih 120 u zavisnim preduzećima. Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra. Inače, Skupština Beograda u septembru 2016. odlučila je da se državi prenesu akcije kombinata koje su bile u vlasništvu grada.