Kadri Veselji / Foto: FoNet/EULEX

Veselji: Kosovo nema snage da zaustavi Specijalni sud

Predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji ocenio je juče da je jasno da je Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova štetan za Kosovo, ali je i dodao da će ta institucija biti osnovana jer “država Kosovo nema snage da to zaustavi”.

“Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv njega. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde”, napisao je Veselji za list “Gazeta Express”. On je naveo i da je to sve znao i napisao krajem prošle godine, ali da nije objavio kako ne bi “još više opteretio građane Kosova”. Veselji je istakao da je 22. decembar, kada je Predsedništvo Skupštine Kosova u dva navrata pokušalo da donese odluku o sazivanju vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude stavljen van snage Zakon o specijalnom sudu, bio “dramatičan datum”. On je pozitivnim ocenio angažovanje međunarodnih partnera Kosova tim povodom, ali je i dodao da “Kosovu kao državi, ne trebaju dalja testiranja u ovom pravcu”. Inače, inicijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veselji, uz podršku poslanika albanskih stranaka koje su deo vladajuće koalicije u Prištini.

A Fond za humanitarno pravo na Kosovu saopštio je juče da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda “potpuno neodmeren i razočaravajući čin” koji bi, ako uspe, “brutalno podrio” izgradnju vladavine prava na Kosovu. FHP Kosovo je od kosovskih lidera zatražio da odustanu od inicijative za ukidanje suda. “Pravda za žrtve ne treba da ostane talac političke nezrelosti Kosova. Eventualno poništavanje Specijalnog suda značajno bi sprečilo procesuiranje svih drugih predmeta ratnih zločina pred bilo kojim sudom, a istovremeno bi degradiralo pozivanje na odgovornost za ratne zločine”, navodi FHP Kosova.