Protest radnika "Goše", avgust 2017 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Poništen stečaj u “Goši”

Privredni apelacioni sud ukinuo je rešenje Privrednog suda u Požarevcu o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke.

Kako navodi “Politika”,  apelacioni sud odlučio je po žalbi Radiše Savića, zakonskog zastupnika “Goše” u vreme otvaranja stečajnog postupka, koji je naveo da su rešenjem o stečaju povređene odredbe parničnog postupka. “Odluku je sud doneo iz proceduralnih razloga. Žalbu su uložili i radnici, ali kako nisu priložili dokumenta da imaju status poverilaca u odnosu na stečajnog dužnika, sud ju je odbio, ali je usvojio žalbu tadašnjeg direktora”, izjavio je Miloljub Milić, bivši radnik “Goše”. Privredni sud u Požarevcu zakazao je novo ročište za 9. januar, kada će postupak razmatranja stečajnih razloga biti ponovljen. Taj sud je 27. decembra doneo rešenje o merama obezbeđenja radi sprečavanja promene imovinskog položaja stečajnog dužnika.

Podsetimo, stečaj u “Goši” uveden je 16. novembra, a pokrenula ga je beogradska firma “AA Kapital konsalting 2017” zbog potraživanja 400.000 evra. “Goša” je zapošljavala 358 ljudi i do aprila ove godine bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra. Radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo.