Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Istraga o mešanju Rusije u američke izbore – loša po SAD

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da istraga o navodnom mešanju Rusije u američke predsedničke izbore “daje veoma lošu sliku” o SAD.

Tramp je za “Njujork tajms” izjavio da misli da će specijalni tužilac Robert Muler, koji vodi istragu, biti fer prema njemu. Taj stav je suprotan nedavnim napadima republikanaca na Mulera, u kojima su izražavali sumnje u njegov kredibilitet i pozivali na imenovanje drugog specijalnog tužioca koji bi istražio pristrasnost u Mulerovoj istrazi. “To daje veoma lošu sliku o zemlji, i stavlja je u veoma lošu poziciju. Što pre se to završi, to će biti bolje po zemlju”, rekao je Tramp. On je kazao da nije zabrinut zbog istrage, jer “ceo svet zna” da nije bilo saradnje s Rusijom i izrazio uverenje da će “Muler biti pravedan”. Tramp je ponovio da je navode o ruskom mešanju izmislio vrh Demokratske partije kako bi dao objašnjenje za izborni poraz Hilari Klinton. Takođe, predsednik SAD distancirao se od svog nekadašnjeg direktora kampanje Pola Manaforta, koga je Muler u oktobru optužio po 12 tačaka koje nemaju veze s Trampovom kampanjom. “Radio je za mene tri i po meseca”, rekao je Tramp i dodao da je Manafort povezan i s drugim republikancima, poput senatora Džona Mekejna i nekadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana.

S druge strane, Rusija smatra pogoršanje odnosa sa SAD jednim od većih razočaranja ove godine. To je juče izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je ponovio zvanični stav da Rusija želi dobre odnose sa SAD, zasnovane na “međusobnom poverenju i poštovanju” i dodao da je “za tango potrebno dvoje”. Inače, odnosi dve zemlje su, posle ruskog pripajanja Krima 2014. i optužbi za mešanje u američke izbore 2016, pali na najniži nivo od završetka Hladnog rata. Rusija i SAD cele godine su uvodile recipročne mere jedna protiv druge, od ograničavanja broja osoblja ambasada, do zakona uperenih protiv državnih medija.