Jelka u centru Beograda / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Mali: “Kip lajt” jedini dostavio ponudu za jelku

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je na tender za nabavku novogodišnje jelke u Beogradu stigla samo ponuda kompanije “Kip lajt”, dok je, podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su svoje ponude dostavile još tri kompanije.

“U informativnom delu ponude pozvano je šest kompanija da učestvuju, ali stigla je samo ponuda ‘Kip lajta’. Ne zato što je to, kako su je neki nazivali, naprednjačka firma, već je samo ona uspela da ispuni uslove javne nabavke. Optuživani smo i da smo se uortačili sa tom firmom, ali podsetiću da je najveći broj ugovora sa ‘Kip lajtom’ potpisan u vreme Dragana Đilasa. A to nisu rekli”, rekao je Mali za „Politiku”.

Pre nekoliko dana, predsednik Vučić za TV “Pink” je izjavio da novogodišnja jelka u Beogradu ne košta 83.000 evra, već 69.000 i da nije tačno da je firma “Kip lajt” bila jedini ponuđač, već da su ponude, i to veće, stigle od firmi iz Estonije, Austrije i Poljske. Organizacija “Transparentnost Srbija” ukazala je , s druge strane, da se firme koje je nabrojao Vučić, ne pojavljuju u zvaničnoj dokumentaciji. Takođe, nakon što je portal “Pištaljka” otkrio kako je jelka plaćena 83.000 evra, gradonačelnik Mali najavio je da će ugovor o nabavci biti raskinut, a ubrzo je “Kip lajt” saopštio da jelku ostavlja Beogradu kao poklon. “Tužilaštvo radi na slučaju i kada završi posao, znaćemo hoće li neko odgovarati. Ali, optužbe opozicije na račun jelke su politički napad onih koji nemaju konkretne kritike na budžet”, poručio je juče Siniša Mali.