Sastanak Grupe i premijerke / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Grupa za slobodu medija: Premijerka ne uviđa ugrožavanje medijskih sloboda

Grupa za slobodu medija ocenila je juče da odgovori predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na njihove zahteve za poboljšanje medijske situacije pokazuju da ona odbija da sagleda suštinu problema i da ne uviđa ugrožavanje medijskih sloboda.

Odgovori premijerke Ane Brnabić na zahteve Grupe za slobodu medija odraz su nerazumevanja ili nespremnosti Vlade Srbije da se suoči sa teškom situacijom u kojoj se nalaze novinari i mediji i činjenicom da se ona konstantno pogoršava”, navodi se u saopštenju. Takođe, ističe se da, uprkos deklarativnoj spremnosti na dijalog sa organizacijama civilnog društva, medijima i novinarima, premijerka odgovorima prenebregava političku i finansijsku kontrolu medijske sfere i nepotpunu primenu zakonske regulative, koja se u praksi drastično zloupotrebljava. “Premijerkina naknadna izjava da ‘neki’ novinari i mediji misle da u Srbiji nema slobode medija, dok se njoj ‘čini’ da je ima, u direktnoj je suprotnosti sa odgovorom upućenom Grupi da Vlada ne pravi razliku između novinara, već da ih sve jednako tretira. Ovakvim stavovima premijerka, ne samo da pravi razliku između novinara, medija i njihovih udruženja, već ih međusobno konfrontira i dodatno antagonizuje medijsku scenu, na štetu javnog interesa”, napominje se u saopštenju. Kako se dodaje, premijerkin odgovor da Vlada ne diskredituje novinare, gotovo svakodnevno ministri demantuju izjavama i tako direktno opovrgavaju njenu ocenu da novinari nisu neprijatelji, pokazujući da je neiskren odgovor da bi državni funkcioneri prema medijima trebalo da se ponašaju ‘inkluzivno i ravnopravno’. Grupa za slobodu medija najavljuje da će i u 2018. organizovati protestne akcije i tražiti podršku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, “uverena da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu”.

Podsetimo, predstavnici Grupe predali su 14. novembra premijerki 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije, a ona, iako se posle sastanka javno obavezala da će odgovoriti na zahteve u roku od dve nedelje, to je učinila tek 21. decembra.