Slobodan Arežina / Foto: Istinomer

Sud naložio RTV-u da vrati smenjenog direktora Arežinu na posao

Apelacioni sud u Novom Sadu naložio je Radio televiziji Vojvodine (RTV) da Slobodana Arežinu vrati na mesto direktora programa, a odluku Upravnog odbora RTV-a od 4. maja 2016, kojom je Arežina smenjen, sud je poništio.

Ovo se navodi u presudi u koju je imala uvid agencija “Beta”.  Arežina je u julu prošle godine tužio RTV, jer je njegovo smenjivanje, kako je naveo, u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV.  A kao razloge za njegovu smenu UO je naveo zanemarivanje obaveze donošenja Plana proizvodnje i emitovanja programa, kao i pad gledanosti. Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović. Usledio je i talas smenjivanja u RTV-u, nakon čega su novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali Pokret “Podrži RTV”, koji je organizovao ulične proteste i razne akcije, s ciljem da ukaže na političku pozadinu tih smena. Pokrenute su i tužbe protiv članova UO RTV.

Arežina je juče “Beti” izjavio da će zahtevati da se sve programske stvari u RTV  vrate na stanje kakvo je bilo pre nego što je smenjen – da se na program postave  sve emisije koje su ukinute od maja 2016. i svi smenjeni vrate na svoja radna mesta. Te zahteve će, kako je naglasio, podneti UO, dodajući da će njegovo dalje postupanje zavisti od odgovora Upravnog odbora. Inače, Arežina je nakon smene za Istinomer izjavio da su RTV “po staljinističkom modelu ukrali političari i ljudi koji imaju uticaj na tu televiziju”. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravili su odluku Apelacionog suda, a Pokret “Podrži RTV” ocenio je da je to  “velika pobeda građana” koji su se mesecima na ulicama Novog Sada borili za svoj javni servis. ”Posle ovakve sudske odluke, nedopustivo je da članovi UO provedu i jedan dan više na svojim pozicijama. Još jednom zahtevamo da bez odlaganja podnesu neopozive ostavke, jer je potvrđeno da su radili protiv zakona i interesa javnog servisa”, navodi se u saopštenju Pokreta i ističe da ukoliko članovi UO ne podnesu ostavke, onda zahtevaju od REM da ih smeni i tako spreči dalje urušavanje pokrajinskog javnog servisa. “Podrži RTV” pozvao je i tužilaštvo da konačno reaguje po krivičnoj prijavi koju je taj pokret pre više od pola godine podneo protiv svih članova UO RTV zbog nesavesnog rada u službi.