Izborni dan u Pećincima / Foto: Istinomer

Upravni sud: Izborna komisija u Pećincima prekršila zakon

Upravni sud utvrdio je da Opštinska izborna komisija (OIK) u Pećincima nije postupila po zakonu kada je bez obrazloženja odbila prigovor birača iz Pećinaca na odluku Komisije o uskraćivanju ovlašćenja organizaciji CRTA da posmatra lokalne izbore.

Kako je saopštila CRTA, u presudi se navodi da je rešenje Komisije o odbijanju prigovora bilo nezakonito, jer nije sadržalo u zakonu utemeljeno relevantno obrazloženje za odbijanje prigovora birača. OIK je dobila rok od 48 sati, koji ističe danas, da ponovo odluči o prigovoru birača na uskraćivanje akreditacije. CRTA je ocenila da presuda ukazuje na neodgovorno i neprofesionalno postupanje OIK, čiji je zadatak upravo da obezbedi sprovođenje slobodnih i fer izbora. “Kao posledica ovakvog rada OIK, smatramo da je otvoren prostor za sumnju u zakonitost izbornog postupka u Pećincima, jer na biračkim mestima nije bilo nezavisnih posmatrača, čiji je zadatak da informišu javnost o kvalitetu izbornog procesa i obezbede brzu reakciju u slučaju kršenja izbornih procedura”, navela je CRTA. Dodajući da presuda ne može da utiče na ponavljanje izbora, CRTA je istakla da je presudom vraćen makar deo izbornih radnji OIK u zakonske okvire. “Nadamo se da će ova presuda kao primer sudske prakse omogućiti budućim naporima nezavisnih, građanskih posmatrača da neometano prate izborne procese i objektivno informišu građane o jednom od najvažnijih procesa u demokratskom društvu”, navela je CRTA.

Podsetimo, OIK Pećinci bez obrazloženja odbio je prijavu CRTA da bude posmatrač na vanrednim lokalnim izborima, tvrdeći da “CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora”. Zbog toga je CRTA podnela krivične prijave protiv predsednice i sekretarke OIK Pećinci. A u danu izbora, predstavnici CRTA prijavili su policiji da ih je nepoznata grupa muškaraca u Pećincima pratila, da im je u više navrata nekoliko grupa, takođe nepoznatih muškaraca, preprečila put i zaustavila vozila njihovih mobilnih timova kako bi fotografisali automobile i članove ove organizacije.