Vučić na otvaranju fabrike u Lebanu / Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

“Funkcionerska kampanja” još nije uređena zakonom

Povodom izjave premijerke Ane Brnabić da je “fer” da šef države otvori neku investiciju “zato što je on uložio mnogo truda i energije da se dovedu neki od tih investitora”, “Transparentnost Srbija” saopštila je da je još 2016. godine predložila uređivanje “funkcionerske kampanje”, ali da ništa nije učinjeno.

Ova organizacija navela je da nisu pobošljani ni zakoni, ni praksa, a da je stanje u mnogo čemu još gore nego tada, usled spornih pravnih stavova Agencije za borbu protiv korupcije i praktično nepostojećeg nadzora REM. Neki od predloga se odnose na period van izborne kampanje, na zabranu učešća politički izabranih javnih funkcionera na promotivnim skupovima, u posetama, konferencijama koje organizuju organi vlasti tokom izborne kampanje, kao i drugim događajima namenjenim medijskoj promociji, osim kada je jasno naznačeno da je reč o aktivnosti koju sprovodi politička stranka, koalicija ili grupa građana koja učestvuje na izborima. Drugi predlog je opšte uređivanje pojedinih aktivnosti organa vlasti i javnih funkcionera, da bi se smanjile mogućnosti za diskreciono odlučivanje od slučaja do slučaja, navodi se u saopštenju. “Prema slovu Ustava i zakona, uloga funkcionera jeste da vrše javnu funkciju, i vlast im ne pripada lično. U skladu sa tim, ko god je vodio pregovore sa nekim investitorom, vodio ih je kao ‘predsednik Vlade Srbje’, a ne kao Vučić, Dačić, Cvetković ili Koštunica. Naravno, bivšim premijerima i drugim funkcionerima, može se odati priznanje za njihov rad i zahvalnost za učinjeno, ali to nema veze sa funkcijama koje (eventualno) sada vrše”, istakla je “Transparentnost Srbija”.

Inače, na pitanje “Nedeljnika” da li joj Vučić pomaže ili odmaže i da često deluje da on i dalje obavlja premijerski posao, Ana Brnabić je odgovorila: “Meni ne izgleda tako. Kada predsednik ode da otvori neku investiciju ili postavi kamen temeljac za neku fabriku, meni se najiskrenije čini da je to fer, jer je ovo vlada kontinuiteta i zato što je on uložio mnogo truda i energije da se neki od tih investitora dovedu. Prirodno je da on otvara fabrike ako je učestvovao u pregovorima sa tim investitorima. A čujemo se često, ponekad svaki dan, a nekad se ne čujemo po nedelju dana. Trudimo se da imamo dobru koordinaciju”.