Andrej Plenković i Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Predsedništvo

Srbija odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog incidenta u Sonti

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova zbog, kako se ističe, navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti.

Ministarstvo je optužilo Zagreb da zloupotrebljava incident i navelo da je ambasadorka Mira Nikolić, koja je juče pozvana u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, sagovornicima prenela da je utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca. “Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “ambasadorka Srbije upozorila da bi ovakvi potezi Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbiji”. Ministarstvo je saopštilo da “sa žaljenjem konstatuje” da je i “ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji”. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da podaci policije i BIA pokazuju da su predstavnici hrvatske vlasti izmislili međunarodni karakter sukoba i tuče u Sonti, u opštini Apatin. “Ali šta da radimo, kada nemaju šta da rade, oni uvek kažu nešto protiv Srba”, kazao je Vučić. O napadu na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti javnost je u utorak izvestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je rekao da su pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti i da su tom prilikom “korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom”. Premijer Hrvatske Andrej Plenković juče je, na početku sednice Vlade Hrvatske, osudio “napad na Hrvate u Sonti” i pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u njoj.

Inače, ekipa N1 bila je u Sonti i razgovarala sa Andrejem Đurkovim, koji tvrdi da se u nedelju uveče sa prijateljima iz lokalnog kafića vraćao kući, a da ga je grupa mladića počela da vređa, nazivajući ga ustašom. Vratio se, kaže, da pita ko je vikao. “Posle nekog vremena, njih dvojica izlaze i kreću se ka centru, ka semaforu, sa pesmama ‘Oj Kosovo, Kosovo’, i tu počinje gužva, tuča. Udarali su s leđa, srušili su me dole, dobio sam udarce i po glavi i po telu”, rekao je Đurkov. Ističe da je ubrzo pozvao policiju, prijavio incident, a sutradan je, kaže, pozvan u stanicu, ali – kao osumnjičeni. Ono što je, po njemu, bio napad na nacionalnoj osnovi, postala je tuča, a on označen kao napadač.