Miloš Vučević / Foto: FoNet/GO SNS Novi Sad

Za Vrhovni kasacioni sud Vučevićeva izjava “uvredljiva i opasna”

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da se neće izviniti zbog “istine koju je rekao” kada je “kao pravnik i običan građanin” pitao sudije “kome služe, narodu ili lopovima” i “koliko koštaju njihov obraz i čast”.

On je kazao da je tom izjavom ukazao na problem “zavisnog sudstva od tajkuna, delova nekadašnjeg režima i spoljnih centara moći”, a da mu je moralni zakon prirodno nalagao da kaže istinu i ne ćuti na nepravdu i nepoštovanju zakona države. “Rekao sam ono što ogromna većina građana Srbije misli i oseća. To vidim prethodna dva dana kada sam zatrpan imejlovima i porukama iz svih delova Srbije ljudi koji nude konkretne primere gde su se suočili sa klasičnom sudijskom nepravdom”, rekao je Vučević. U zaštitu ga je uzeo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebalo da komentariše presudu bivšem ministru Predragu Bubalu. Vučić je naglasio da zakon Vučevića obavezuje da o određenim temama treba da ćuti i upitao zašto se nisu komentarisale izjave drugih političara kada su cenili rad sudija i tužilaca.

A Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je juče da je izjava potpredsednika SNS uvredljiva i opasna i da predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda. “Takva izjava, data u toku sudskog postupka, u vezi s nepravnosnažnom presudom neprimerena je, uvredljiva, opasna i štetna, predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda, uznemirava javnost, vodi zastrašivanju sudija i urušava osnovne principe demokratskog društva, a posebno princip podele vlasti”, saopštio je VKS. Iz suda su podsetili da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da “svojim postupanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova”. “Stoga i poslednje izjave najviših predstavnika vlasti, kojima ne osuđuju izjavu Miloša Vučevića, već iskazuju razumevanje, dodatno urušavaju ugled sudstva u celini”, ocenio je Vrhovni kasacioni sud.