Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

CRTA podnosi krivične prijave protiv nadležnih u OIK Pećinci

Organizacija CRTA podnela je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji Pećinci zbog toga što je bez obrazloženja odbila prijavu te organizacije da bude posmatrač na sutrašnjim vanrednim lokalnim izborima.

“Prvi put, od 2000. godine zabeležen je slučaj da je zabranjeno posmatranje izbora domaćim posmatračima”, navodi se u saopštenju. Protiv predsednice OIK Pećinci CRTA podnosi prijavu za krivično delo zloupotreba službenog položaja, a protiv sekretarke OIK Pećinci za nesavestan rad u službi. CRTA je podnela i prigovor OIK na odluku da joj se uskrati pravo posmatranja biračkih mesta i rada Opštinske izborne komisije. Rok u kojem OIK Pećinci mora da razmotri prigovor je 48 sati. Ova organizacija podnela je OIK i zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, tražeći da joj se dostave svi zapisnici i odluke Komisije od 30. oktobra do 22. decembra radi analize zakonitosti postupanja OIK-a u izbornom procesu.

Podsetimo, u OIK Pećinci tvrde da “CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora”. Inače, CRTA je ovu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci, koja je odbila da navede konkretne razloge za neprihvatanje prijave, a potom su neidentifikovane osobe izbacile predstavnike CRTA iz kancelarija OIK. Inače, Republička izborna komisija dala je organizaciji CRTA akreditaciju za domaćeg posmatrača parlamentranih izbora prošle i predsedničkih izbora ove  godine, a to je učinila i GIK Zaječar za lokalne izbore u aprilu u tom gradu.