Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poverenik: Odgovor premijerke nije u skladu sa činjenicama

Odgovor predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da Vlada po zahtevima za pristup informacijama postupa u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – nije u skladu sa činjenicama, ocenio je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Naime, premijerka je u odgovoru Grupi za slobodu medija, u delu koji se odnosi na zahtev da Vlada obezbedi izvršenje rešenja poverenika, između ostalog, navela da je inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona u nadležnosti Upravne inspekcije i da organi javne vlasti, nakon nadzora, postupaju po rešenju poverenika u približno 85 odsto slučajeva. Šabić je istakao da odgovor nije u skladu s “relevantnim pravnim i faktičkim činjenicama, te samim tim ni adekvatan suštini problema”. On je naveo da je nadzor nad primenom zakona obaveza ministarstva nadležnog za poslove uprave i odnosi se na sve aspekte primene zakona i kao najvažniju stvar podrazumeva pokretanje prekršajnih postupaka protiv počinilaca različitih, brojnih, zakonom predviđenih prekršaja. “Taj nadzor ne sprovodi se kontinuirano, nego samo povodom upozorenja poverenika, koja on inače nije dužan da daje. A i povodom upozorenja poverenika, iako se ona odnose samo na flagrantnije slučajeve kršenja zakona, nadzor se ne preduzima redovno”, rekao je Šabić. Dodao je da činjenica da se u poslednje vreme nadzor sprovodi nešto aktivnije nego ranije, ne može biti razlog za zadovoljstvo, budući da je ranijih godina nadzor praktično potpuno izostajao, pa primera radi, tri godine uzastopce, iako je počinjen veliki broj prekršaja, nije pokrenut ni jedan prekršajni postupak. Prema Šabićevim rečima, i danas je broj pokrenutih prekršajnih postupaka višestruko manji nego broj počinjenih prekršaja. Što se tiče obaveze Vlade da u slučaju potrebe obezbedi izvršenje rešenja poverenika neposrednom prinudom, Šabić je rekao da stvari stoje još lošije. “Samo tokom ove godine, postupajući po zahtevima tražioca informacija, poverenik se 41 put obratio Vladi tražeći da ona postupi u skladu sa navedenom zakonskom obavezom i primenom prinude obezbedi izvršenje rešenja poverenika. Prema raspoloživim informacijama, Vlada ni u jednom od tih slučajeva nije to učinila”, naveo je Šabić.

Dodao je da se sa mnogo skepse mora gledati na tvrdnju iz odgovora da “Vlada uredno i u roku” postupa po zahtevima za pristup informacijama koje građani, mediji i drugi upućuju samoj Vladi. “Budući da je za zaštitu prava u slučaju Vlade nadležan Upravni sud, a ne poverenik, od suda bi trebalo tražiti preciznije podatke, ali poznat mi je nemali broj slučajeva u kojima Vlada nije postupala po zahtevima, pa ni po presudama Upravnog suda donetim po tužbama koje su zbog toga podnete”, rekao je Šabić.