Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vučić: Srbija spremna za EU do 2022, a ja neću drugi mandat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da planira da do kraja svog mandata, 2022. godine, završi posao potreban da Srbija uđe u Evropsku uniju i da se zato ”99 odsto” neće kandidovati za drugi mandat.

U intervjuu za “Blumberg”, Vučić je kazao da će se pitanjem Kosova, najvećom preprekom za ulazak u EU, pozabaviti do početka aprila, kada će predstaviti svoje predloge za rešenje problema. Takođe, ponovio je obećanje da se Srbija neće priključiti zemljama EU u nametanju sankcija Rusiji, ali je dodao da “ne može garantovati šta će se dogoditi nakon što napusti mesto predsednika”. “Da li ću biti predsednik 2025. godine? Neću”, rekao je Vučić. Šanse za povlačenje je procenio na 99 posto i rekao da se neće vraćati ni na mesto premijera. “Moja ideja je da završim svoj posao u ovoj kancelariji u naredne četiri i po godine i to je to”, rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić je tokom prošle godine u više navrata kategorično tvrdio da se neće kandidovati za predsednika Srbije, pa je to ipak učinio na aprilskim izborima. Takođe, kao godinu do kada će Srbija ispuniti sve uslove za ulazak u EU sada pominje 2022. godinu, dok je 2014. isticao da je “naš cilj da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020”. Nekoliko meseci ranije, na stranačkom skupu u “Beogradskoj areni”, Vučić je naglasio: “Mi ne krijemo da je naš cilj i ja ću to večeras prvi put otvoreno reći pred vama, naš cilj je da Srbija do 2020. godine postane punopravni član EU i mi ćemo taj zadatak da ostvarimo. I vi znate, za razliku od drugih kada mi kažemo da ćemo naš zadatak da ostvarimo, onda je to sigurno.” (Skup SNS, 21. 10. 2013. godine)