Sastanak Grupe sa premijerkom / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Premijerka odgovorila na zahteve Grupe za slobodu medija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odgovorila je sinoć na zahteve Grupe za slobodu medija koji su joj dostavljeni 14. novembra, navodeći između ostalog, da Vlada ne pravi razliku između novinara, a da se za novinsku agenciju “Tanjug” traži “najbolje rešenje koje će u najvećoj meri zadovoljiti javni interes građana”.

U odgovorima objavljenim na sajtu Vlade Srbije, Brnabić je navela i da nadležni organi “aktivno rade” na povećanju bezbednosti novinara i najavila da će Predlog Strategije razvoja javnog informisanja “svakako biti javno dostupan dokument, otvoren za komentarisanje i sugestije, koji će biti i predmet javne rasprave”. Na zahtev da se omogući zakonom garantovana uređivačka i poslovna samostalnost i finansijska nezavisnost javnih medijskih servisa, premijerka je istakla da do sada, “od strane organa javnih medijskih servisa (Upravni odbor, Programski savet), nije bila dovedena u pitanje nezavisnost javnih medijskih servisa”. “Da bismo raspolagali tačnim i proverenim informacijama, tražićemo od oba javna servisa (RTS i RTV) da nam dostave poslednje izveštaje o ostvarenim prihodima od taksi i donacijama iz budžeta, kao i da razmotre i dostave nam predloge načina finansiranja ova dva servisa. O svemu ćete biti blagovremeno obavešteni”, navodi se u odgovoru.

Podsetimo, Grupa za slobodu medija osudila je 15. decembra to što premijerka ni nakon mesec dana nije odgovorila na njihove zahteve, iako se posle sastanka 14. novembra, na kojem su joj predati zahtevi javno obavezala da će to učiniti u roku od dve nedelje. Odmah nakog toga premijerka se oglasila na Tviteru: “Istina. Dugujem izvinjenje. Nismo bili dovoljno efikasni. Moja krivica. Uskoro šaljemo, pa se nadam sledećem sastanku”.