Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Beograd plaća veštačku jelku 83.000 evra, Mali najavio raskid ugovora

Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju građani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora.

Kako je objavio portal “Pištaljka”, jelku je kupio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima od firme “Kip lajt”, od koje grad godinama unazad kupuje prazničnu rasvetu i za koju je “namešten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu”. Kako se ističe, prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra “Rokfeler” u Njujorku bez ukrasa plaćena je 25.000 dolara, dok je u Beogradu veštačka jelka visoka 18 metara plaćena četiri puta više. Da bi kupio jelku, napominje se, Sekretarijat je u septembru promenio plan javnih nabavki i opredelio dodatnih 8,3 miliona dinara za tu svrhu. A novom izmenom plana javnih nabavki od 5. decembra, naglašava “Pištaljka”, Sekretarijat nastavlja sa raskalašnim trošenjem novca, jer je povećan budžet za kupovinu novogodišnjih lančanica za više od šest puta, sa tri miliona dinara na 19,6 miliona dinara. Tender za ovu nabavku je u toku. Na novinarsko pitanje o ovokvom trošenju novca, gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će ugovor za novogodišnju jelku odmah biti raskinut. Kazao je da je i sam bio iznenađen cenom, ističući da “ne može da zna sve brojke iz javnih nabavki”. Iz “Kip lajta” su poručili da su spremni na sporazumni raskid ugovora s gradom, ističući da će jelka ostati na trgu “kao poklon svim građanima”.

“Pištaljka” je podsetila da je već pisala da je “Kip lajt” i u avgustu dobio posao nabavke praznične rasvete od 170 miliona dinara na tenderu preduzeća “Javno osvetljenje”. To javno preduzeće tražilo je samo one ukrase kakve prodaje “Kip lajt”, kao ekskluzivni distributer grčke firme “Fotodiastasi”. Na isti način, “Kip lajt” i prošle godine je pobedio na tenderu i dobio posao vredan 143,9 miliona dinara. Ove javne nabavke u kojima se u konkursnoj dokumentaciji koriste slike ukrasa iz kataloga određene firme i zahteva da ukrasi budu baš takvi, Uprava za javne nabavke smatra regularnim.