Ujedinjene nacije / Foto: FoNet/UN

Generalna skupština UN osudila Trampovu odluku o Jerusalimu

Generalna skupština UN juče je velikom većinom glasova usvojila rezoluciju kojom se osuđuje američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli tokom rasprave je zapretila ukidanjem finansijske pomoći zemljama koje podrže rezoluciju. “Nikakvo glasanje u UN neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim”, rekla je Hejli, ističući da će Vašington”pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja”. Uprkos pritiscima Vašingtona,  rezoluciju kojom se osuđuje Trampova odluka o Jerusalimu, podržala je većina zemalja članica UN, uključujući stalne članice Saveta bezbednosti (Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju) i većinu zemalja EU (od 28 članica Unije, uzdržane su bile samo Hrvatska, Češka, Letonija, Poljska i Rumunija). Od 193 zemlje članice, 128 je glasalo za rezoluciju, devet je bilo protiv, a 35 uzdržanih.  Osim Srbije, za rezoluciju su od zemalja regiona glasale i Makedonija, Crna Gora i Albanija, dok je BiH bila uzdržana.

Podsetimo, vanredna sednica održana je posle oštrih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument. On je osudio sve države koje, kako je rekao, “uzimaju (američki) novac i onda glasaju protiv SAD u Savetu bezbednosti ili Generalnoj skupštini”. Sednica je sazvana na inicijativu Palestinaca, a glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa tog grada mora biti deo konačnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca. Ovoj sednici Generalne skupštine prethodilo je glasanje u Savetu bezbednosti, gde su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se traži povlačenje Trampove odluke o Jerusalimu. Četrnaest ostalih članica tog tela glasalo je “za”. Za razliku od rezolucija u Savetu bezbednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nisu obavezujući.