Kopredsedavajući Odbora, Kukan i Orlić / Foto: FoNet/TV FoNet

Deklaracija o Srbiji i EU – u samo tri tačke

Parlamentarni odbor Skupštine Srbije i EU za stabilizaciju i pridruživanje zasedao je juče, pred evroparlamentarcima, a opozicija je na dnevni red, osim vladavine prava i slobode medija, stavila i pitanje debate u samoj skupštini.

Oni su se požalili da vlast često zloupotrebljava procedure propisane poslovnikom i onemogućava opoziciju da debatuje. Poslanici vladajuće većine branili su se tvrdeći da se procedure poštuju. Predsednik delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan je nakon sastanka rekao da je napredak moguć samo kada postoji dobar razgovor i kad se sluša tuđe mišljenje. “Poglavlja 23 i 24 o vladavini prava ključna su za dalji razvoj pregovora Srbije sa EU, a evrointegracije Srbije od koristi su za obe strane”, rekao je Kukan. To se navodi i u Deklaraciji i preporukama koje su usvojene posle ove sednice. One su kraće nego što je uobičajeno, u pitanju su svega tri tačke, a poslanici kažu da je to minimum oko kojeg su opozicija i vlast u Srbiji i evropski parlamentarci uspeli da se usaglase. Između ostalog, pozdravlja se otvaranje 12 poglavlja; ponavlja koliko je važno da Srbija obezbedi dovoljno ljudskih i finansijskih resursa, uz finansijsku podršku EU kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi iz pregovora; podseća da je napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, kao i u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine u okviru poglavlja 35 “i dalje od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovaračkog procesa”. Takođe, potvrđuje se da je Srbija “ostvarila pozitivne rezultate” u sprovođenju svojih obaveza iz SSP-a; ponavlja važnost komunikacije u procesu pristupanja EU “koja ostaje prvi ekonomski i politički partner Srbije”.

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski, nakon sastanka predstavnika organizacija civilnog društva, medija i evropskih parlamentaraca, istakla je: “Utisak mi je da su nas čuli i razumeli. Podaci koje smo im predstavili – o stanju u medijima, vladavini prava i funkcionisanju institucija u Srbiji, u potpunosti se poklapaju sa onima iz izveštaja koji su sastavili njihovi predstavnici nakon upoznavanja sa konkretnom situacijom na terenu”.