Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Organizaciji CRTA nije dozvoljeno da prati izbore u Pećincima

Opštinska izborna komisija (OIK) Pećinci odbila je prijavu organizacije CRTA za praćenje rada biračkih odbora i OIK na vanrednim lokalnim izborima  u nedelju.

Kako je saopštila CRTA, odgovoreno je da ova organizacija „ne ispunjava uslove za posmatranje izbora“. „CRTA je u roku podnela svu neophodnu i relevantnu dokumentaciju OIK Pećinci za posmatranja lokalnih izbora, a našem statutu navodi da je jedan od ciljeva ’praćenje regularnosti izbora na svim nivoima, rada i postupanja Republičke izborne komisije, praćenje toka i sprovođenja toka izbora na republičkom i lokalnom nivou’. CRTA je ovu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci, koja je odbila da navede konkretne razloge za neprihvatanje prijave, a potom su neidentifikovane osobe izbacile predstavnike CRTA iz kancelarija OIK.

CRTA u svom saopštenju postavlja pitanje OIK Pećinci na osnovu kojih kriterijuma je doneta odluka, jer joj je RIK odobrila prijavu i izdala akreditaciju za domaćeg posmatrača parlamentranih izbora prošle i predsedničkih izbora ove  godine, kao što je to učinila GIK Zaječar za lokalne izbore u aprilu. Kako se navodi, ovakva odluka OIK Pećinci otvara sumnju da postoje interesi da izborni dan u toj opštini prođe bez nezavisne građanske kontrole. CRTA će, naglašava se, iskoristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju. Podsetimo, sajt „Otvoreni parlament“, koji je takođe pokrenula ova organizacija, odnedavno je zatamnjen u znak protesta, jer je usvajanje budžeta u Skupštini Srbije proteklo bez rasprave što, kako je istaknuto, predstavlja urušavanje institucije parlamenta. Ubrzo nakon toga, Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa ovom organizacijom.