Incident u Beški / Foto: Print screen N1

Prijava za aktiviste Inicijative za incident na tribini SNS u Beški

Tužilaštvo u Staroj Pazovi podnelo je prijave protiv devetoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine.

Agenciji “Beta” rečeno je u Inicijativi da se njeni aktivisti terete za nepristojno, drsko i bezobrazno ponašanje i vređanje, nasilje, pretnje ili tuče. Za drugi deo prijave preti kazna od 30 do 60 dana zatvora. Direktorka Inicijative Anita Mitić na Tviteru je objavila da je “država jasno stala na stranu ratnih zločinaca”. Tužilaštvo je najpre podnelo krivične prijave protiv aktivista Inicijative, a nakon što je sud odbacio, pokrenut je prekršajni postupak. Prvo saslušanje aktivista Inicijative zakazano je za 25. decembar u Inđiji, u Prekršajnom sudu, čije je sedište u Rumi.

Podsetimo, incident se dogodio 17. januara kada su tribinu koju je organizovala SNS, u trenutku kada je trebalo da govori haški osuđenik Veselin Šljivančanin, aktivisti Inicijative prekinuli razvijajući transparent na kome je pisalo “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”. Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup “krupni mladići” su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji. Posle incidenta usledile su reakcije SNS-a i najviših predstavnika vlasti koji su aktiviste proglasili „huliganima“ koje bi trebalo „privesti pravdi“, a njihova poruka da bi trebalo da se čuje glas žrtava, a ne zločinaca proglašena je „fašističkim ispadom pojedinaca“.