Putin i Vučić, mart 2017 / Foto: FoNet/TV FoNet

Putin i Vučić za podizanje saradnje na najviši nivo

Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, ocenili su juče u Moskvi da se politička i ekonomska saradnja dve zemlje može podići “do najvišeg nivoa”.

Putin je rekao da je to prva poseta Vučića od kada je stupio na funkciju predsednika. “Imamo dobre odnose sa dugom istorijom, još kada ste bili premijer. Nadam se da će tako biti i u budućnosti. Prijatno mi je da primetim da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju, pre svega u sferi ekonomije, raste trgovinska razmena, rastu direktne investicije”, naveo je Putin. On je kazao da će Moskva podržati bilo koje obostrano prihvatljivo rešenje o Kosovu između Beograda i Prištine. A Vučić je na ruskom jeziku zahvalio Putinu za podršku teritoritorijalnom integritetu Srbije i poželeo mu pobedu na predsedničkim izborima u martu naredne godine. Nakon  razgovora potpisan je protokol o izmeni sporazuma potpisanog u decembru 2012, na osnovu koga reizvoz ruskog gasa nije bio moguć. Sporazum obuhvata period od 2012. do 2021. godine i predviđa isporuku do pet milijardi kubnih metara godišnje. Putin je ocenio da Srbija može da postane važna zemlja za trazit ruskog gasa. “Razrađuje se pitanje priključivanja Srbije projektu ‘Gasproma’ u izgradnji gasovoda Turski tok”, rekao je Putin.

Direktor ruskog servisa Radija Slobodna Evropa Andrej Šari istakao je da se u državnim medijima u Rusiji Vučićeva poseta pratila kao veoma značajan događaj. Kako je napomenuo, zbog poluizolacije u kojoj se Ruska Federacija nalazi poslednjih godina, svaki strani zvaničnik koji tu zemlju poseti sa prijateljskim porukama doživljava se kao bitan gost. “Ako pogledamo sajtove vodećih ruskih glasila koja su direktno ili indirektno povezana sa vladom u Kremlju, vidimo da je naglasak na tome da je Srbija jedan od ruskih partnera, da ova poseta daje nadu da će se poboljšati odnosi između dveju zemalja, da Srbija neće ući u NATO, da poseta predsednice Vlade Srbije (Ane Brnabić) Briselu (koja se održava paralelno sa Vučićevim dolaskom u Moskvu) ništa ne znači, da je predsednik bitniji od premijera i da će se Srbija polako okrenuti Rusiji, jer u njoj vidi svoj ekonomski interes“, izjavio je Šari.